دکتر «سيد علي احمدي ابهري»، در ادامه اظهار داشت: البته هوشياري در بسياري از موارد غير از خواب هم دچار اشکال ميشود. هوشياري فيزيولوژي مشخصي در مغز دارد که موجب ميشود فرد بيدار و آگاه بماند. اگر برخي عوامل در اين هوشياري تاثير بگذارد و سبب کاهش آن شود، طبيعتا شخص قادر به انجام کارها و رفتارهايي که دقيق و منطبق بر خرد و منطق فرد باشد نيست. بنابراين کاري را که بايد درست انجام بدهد، به درستي انجام نخواهد داد.
اين پزشک خاطرنشانکرد: براي آنکه انسان به طور طبيعي يک فيزيولوژي سالم خواب داشته باشد، بايد حدود يک سوم از اوقات شبانهروز را به خوابيدن اختصاص دهد. بهعنوان نمونه، هر فردي به طور معمول به ۷ تا ۸ ساعت خواب نيازمند است.
او ادامه داد: اگر اين ميزان خواب در افراد تامين نشود و عواملي مانع از روند طبيعي فيزيولوژيک در مغز شوند، هوشياري دچار اختلال خواهد شد و شخص دچار خوابزدگي يا خوابآلودگي ميشود. زماني هم که اين اتفاق افتاد، عملکرد فرد، عملکردي خطاآميز خواهد شد.
«احمدي ابهري» با اشاره به نقش مواد مخدر در ايجاد خواب آلودگي رانندگان اضافهکرد: استفاده از موادي مانند ترياک، الکل سبب خوابآلودگي در بعضي از رانندگان و وقوع حوادث رانندگي ميشود.
اين روانپزشک ادامهداد: متاسفانه برخي از رانندگان بر اين باور هستند که اگر از ترياک استفاده کنند، ميتوانند بيشتر بيدار بمانند و در نتيجه خوابآلودگي آنها از بين ميرود. البته خوابآلودگي از بين ميرود ولي اين مساله دليل بر آن نيست که هوشياري فرد به قوت خود باقي بماند.
به گفته «احمدي ابهري»، ترياک و موادي از اين دست آنقدر اثرات منفي دارند که با اينکه خوابآلودگي را از بين ميبرند ولي هوشياري را به هم ميريزد و باز هم تصادف و خطرات ناشي از آن، مصرفکنندگان اين مواد را تهديد ميکند.
استاد دانشگاه تهران همچنين استفاده از داروهاي آرامبخش بوسيله بعضي از رانندگان را دليل ديگري براي ايجاد اين حالت دانست و افزود: برخي داروهاي ديگر روانپزشکي، داروهاي ضدافسردگي، ضداضطراب و ضد بيماريهاي سخت رواني نيز سبب اشکال در هوشياري شده و در نتيجه خطر تصادف را افزايش ميدهند.
اين پزشک افزود :يکي ديگر از داروهاي بسيار مهم که ميتواند سبب ايجاد خوابآلودگي شود ترکيبات ضدحساسيت مانند آنتيهيستامينها هستند که افراد به دليل آلرژيها و حساسيتهايي که دارند از اين داروها استفاده ميکنند. بايد بدانيد اکثريت قريب به اتفاق اين داروهاي ضدحساسيت، ايجاد خوابآلودگي ميکنند.
/118
انتهای پیام/